fredag 13 januari 2012

En torkad brödbit får nytt liv

Baguetterna som bakades tidigare blev nästan helt uppätna förutom en liten stump som nu har fått nytt liv. Mixade den torr i blendern till pulver och tillsatte 2 russin samt lite vatten. Efter 2 dagar i rumstemp i försluten burk så kom äntligen puffen av koldioxid, the dough had come to life. Matade med vanligt vetemjöl och lite vatten som jag mixat i blendern och satte degen till vila i kylskåpet. Anledningen till att degen jäser är att russinen tillförde vildjäst, eftersom mjölet hade varit i ugnen och inte kunde tillföra det själv. Obakat mjöl funkar också att sätta surdeg på.










Bakade baguetter igen, vad kan mäta sig med det? Bondbrödet var nästan slut och nybakakade baguetter till frukost sätter guldkant på morgonen.
Men denna deg ville knappt jäsa alls. Verkar som att jästbolaget har ojämn kvalitet på sin torrjäst.
Nästkommande bakning, troligen lingongrova, blir på surdeg, vilken också ger bättre hållbarhet på brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar