måndag 23 januari 2012

Rågsurdegen blev till lingongrova

Bakade lingongrova på rågsurdegen, vilket bröd det blev. Det smakar bättre o bättre ju fler dagar som går, för att inte tala om hur färskt det håller sig. I vanliga fall möglar brödet inom 4-5 dagar, men detta håller sig helt otroligt länge, är inne på 6:e dagen utan en tillstymmelse till mögel.
Jag hittade inget recept för lingongrova och fick gå på känn, så jag tog ca 1/5 manitoba(för jäskraftens skull), 1/5 rågkross(kokad i ca 3 minuter), 1/5 rågsikt, 1/5 änglamark ekorågmjöl och till slut 1/5 fint rågmjöl.
2 msk mörk sirap, 2 msk olja och ca 3 dl rågsurdeg. Tillsatte lite jäst för att få upp ett riklig jäsning. Vatten, ja tills det blev en smidig deg. Jäste väldigt länge och hade varmt i ugnen,  225*. 1 krm brödkryddor och 4 msk lingonsylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar